Thielska galleriet

Konstmuseum i Stockholm finns det gott om. Om du redan har sett klassiker som Moderna Museet eller Nationalmuseum finns det ytterligare en pärla kvar att upptäcka: Thielska galleriet. Det ligger ute på Djurgården och är ett av de mest välrenommerade konstgallerierna i hela Sverige. Bakom galleriet står han som fick ge namn åt det: Ernest Thiel. Han hade sin storhetsperiod mellan 1800- och 1900-talet när han arbetade som finansman och tjänade stora summor pengar. En ansenlig del av dessa investerade han i sin privata konstsamling som därmed antog stora proportioner.

 

Thiel var mer än bara en nyrik bankir som ville köpa konst som en statussymbol. Thiel var genuint konstintresserad och det gav honom en stor kunskap om konstnärer och verk. En konstnär som Thiel var särskilt intresserad av var norrmannen Edvard Munch. Han var en av de ledande gestalterna inom den konstnärliga rörelsen expressionismen, och han målade ett antal berömda verk runt 1800-talets slut och 1900-talets början. Thiel uppskattade Munchs tavlor och köpte in dem till sin privata samling. Det innebär att en av Nordens största samlingar av norrmannen finns just på Thielska galleriet.Thielska galleriet 1

 

Här finns också några av våra mest kända svenska konstnärer representerade. Bruno Liljefors och Anders Zorn är två konstnärer som är välkända inte bara hos konstexperter utan också hos folk i allmänhet. Eftersom flera av deras verk finns utställda på galleriet har de utsatts för stöldförsök. Ett av dem lyckades när tjuvar bröt sig in i byggnaden och fick med sig fyra Zorn-tavlor och en Liljefors-tavla. Än idag ska målningarna vara borta och jakten på de ansvariga tjuvarna går vidare. Många andra tavlor finns fortfarande kvar, bland annat Liljefors Morgonstämning från havet. Det var den första betydande konstinvesteringen som Thiel gjorde och den hänger fortfarande på väggen.

 

Thielska galleriet är beläget i Ernest Thiels privatbostad Eolskulle. Det är ett magnifikt vitt hus i jugend-stil som ger en passande inramning till tavlorna. Eftersom Thiel förlorade sin förmögenhet på ålderns höst togs samlingen över av svenska staten och därför är galleriet öppet för allmänheten. Svenska staten agerar alltså även som fastighetsförvaltare då de sköter om det gamla huset. Tidigare bodde museiintendenten i galleriet men numera finns endast utrymme för konst.

Comments are closed.