Kända svenska museer

Sverige har en mängd olika typer av museer runtom i landet. Många av de allra bästa ligger givetvis i Stockholm, men det finns också en del spännande i andra delar av landet. En del museer fokuserar på att ställa ut om svensk filmhistoria, medan andra fokuserar på det svenska djurlivet. Därför kommer denna artikel gå igenom några av de allra bästa svenska museerna.

Det tekniska museet i Stockholm

Det tekniska museet blev upprättat på 1930-talet och har därefter stått öppet för allmänheten utan några större avbrott. På museet kan man bland annat få se utställningar om svensk filmproduktion och olika typer av äldre videokameror. Museet har också en mycket välkänd 4D-biograf som öppnade år 2006. Det var en av de första 4D-biograferna i hela Skandinavien vilket gjorde att fler besökare lockades till museet.

Vasamuseet i Stockholm

Man kan inte diskutera museer i Stockholm utan att nämna Vasamuseet. Det är en av Sveriges mest besökta platser för turister då över en miljon besöker museet varje år. Museet är framför allt känt för att det gamla Vasaskeppet finns att beskåda där. Det finns också möjlighet för besökarna att gå ombord på skeppet och se hur det ser ut inuti.

Åbergs Museum i Bålsta

En av de allra mest kända skulptörerna och formgivarna i svensk historia är Lasse Åberg. Han har ett museum för sin konst i en lada i byn Bålsta. I museet kan man bland annat få se olika typer av glas, leksaker och spel som Lasse Åberg tagit fram. Man kan även få se en av de största samlingarna av serietidningar som finns i Sverige. Där återfinns bland annat klassiker som Tarzan, Kalle Anka, Stålmannen och Batman.

Comments are closed.