Badrum genom historien

Idag tycker vi att det är en självklarhet att ha tillgång till toalett och badrum. Men så var det inte för endast hundra år sedan. De äldsta badrummen i Sverige är idag bara några generationer gamla. För den som är intresserad av att se gamla badrum och hur de utvecklats genom historien går det att besöka museer och fotoutställningar kring ämnet.

Hos Rörfokus kan du hitta många prisvärda badrumsmöbler och tvättställsblandare till ditt badrum. Rörfokus har också en fyndhörna där du kan handla kända varumärken med upp till 90 % rabatt. Här hittar du service och entreprenad inom VVS, och du kan beställa badrumsrenoveringar samt besöka e-handeln.

Badkar sällsynta

Under femtiotalet var det vanligt att badrum byggdes för att badas i. Duschkabiner var en nymodighet som förekom på hotell, men de var sällsynta i vanliga hem. Nu sextio år senare har badkaret blivit mer ovanligt. Tidningen Hem & Hyra har genomfört en undersökning via opinionsinstitutet Skop bland landets hyresgäster. Här var målet att undersöka deras hygien och vattenfaciliteter. Via resultatet av undersökningen gick det att se att nästan hälften av de undersökta lägenheterna saknade badkar helt och hållet. När stora renoveringar genomförs väljs oftare dusch.

Ovanligt med vatten och avlopp

De första vattenklosetterna dök upp i Sverige på 1870-talet. Det var då endast ett mindre antal välbärgade personer som kunde betala för ett badrum. Det tog lång tid innan dessa luxuösa bekvämligheter blev mer vanliga över hela landet. Före år 1900 var det ovanligt med vatten och avlopp i bostäderna och det saknades utrymme både platsmässigt och ekonomiskt för ett badrum. Morgonhygienen sköttes med ett tvättfat och en kanna vatten, ibland över en tvättkommod. På innergårdarna fanns utedass som var gemensamma för alla de boende i husen. Först när det blivit 1940-tal blev det vanligt i Sverige med badrum som innehöll toalett, tvättställ och badkar.

Badrummen i Sverige är tätt sammankopplade med den nya teknik som kom runt sekelskiftet. Då gjorde avlopp, rinnande vatten, värmeledningar, gaseldade varmvattenberedare och mycket annat det möjligt att skapa särskilda rum avsedda för personlig hygien. Runt sekelskiftet år 1900 började mer välbärgade personer inreda badrum i bostäderna. Badrummen var pampiga och påkostade och hade gjutjärnsbadkar utförda i empirestil. Badkaren var också utrustade med lejontassar och mässingsdetaljer medan golven bestod av marmor. Väggarna och taken var ofta täckta med pärlspont och var helputsade. Merparten av befolkningen fick dock fortfarande nöja sig med att bada i sina zinkbaljor framför den sprakande vedspisen och att tvaga sig på offentliga badinrättningar.

Badrummet utvecklades i takt med att smutsen skulle bekämpas. Sjukdomar och bristande hygien hade ett samband, vilket uppmärksammades runt sekelskiftet. När första världskriget var över utrustades alla nybyggda villor och hus som hade högre standard med badrum. Men mindre hus med smålägenheter fick inte samma behandling.

Comments are closed.