Landskrona museum

Landskrona är en mindre stad i Skåne som är fullt med sevärdheter. Museet ligger mitt i staden, inhyst i en del av den gamla militärkasernen från mitten av 1700-talet. Här bjuds både på permanenta och tillfälliga utställningar. Här kan ni också tillbringa många timmar bland kultur, konst och lek. Ni kanske är mitt i en flytt och ser tiden som begränsad för ett besök. Om ni ska byta bostad så kolla in vilken flyttstädning Landskrona har att erbjuda. Barnen kan plocka morötter i lekutställningen Trädgårdslandet och föräldrarna kan ta en kopp kaffe i museets eget café – allt medan någon annan tar hand om städningen.

Höckertska donationen som utställning

Är ni intresserad av konst ska ni absolut besöka museet. Ett urval av Höckertska donationen visas på Landskronas museum under våren. Direktör Oskar Höckert och hans fru Augusta donerade att antal konstverk på 50-talet till museet i samband med deras jubileum. Många av verken är målade av konstnärer från Skåne och visar den fina naturen, stadsmiljöerna och stilleben från trakten. Här finns även andra konstnärer representerade, till exempel Prins Eugen och Isaac Grünewald som verkade i Stockholm. Isaac Grünewalds ”Damporträtt” från 1917 är utställningens showpiece. Detta tyckte nog makarna Höckert också. Man ser den tavlan i bakgrunden i porträttet av Augusta Höckert som Svante Bergh målat. Tavlorna i samlingen kommer företrädesvis från 20-, 30- och 40-talet. Oskar Höckert föddes i Landskrona 1875 och beundrade konsten i hela sitt liv. Trots att han flyttade till Malmö senare i livet, där han verkade som bankdirektör, var det Landskrona som låg honom varmt om hjärtat. Många av tavlorna föreställer hans hustru i olika miljöer och ofta ser man de övriga konstverken som fanns i deras hem i bakgrunden.

Andra sevärdheter i Landskrona

På museet finns det också Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam. Detta är en unik samling med reklamhistoria från senare 1900-tal som innefattar bland annat reklamen i samhället och TV- och bioreklam. Detta är en av de permanenta sevärdheterna. När ni är i Landskrona kan ni också passa på att besöka fler av de kulturella byggnaderna som finns i staden. Gå längs stranden och blicka ut över sundet där man skymtar Köpenhamn vid horisonten. Ta en tripp över broarna till Citadellet och känn hur historien gör sig påmind i den underbara slottsmiljön. Citadellet byggdes på 1500-talet och är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar med ett bevarat vallgravsystem. Under åren fram till 1953 användes Citadellet förutom som en militäranläggning även som fängelse och flyktingläger. Numer är det hantverkare, förskolor och museum som finns i de olika byggnaderna på området. Ett besök i Landskrona kan säkert bli en överraskning för många. Denna lilla stad som ligger vid Öresund grundades 1413 och bjuder på många sevärdheter och en underbar stadsmiljö med mycket grönska.

Comments are closed.