Fotografiska Museet

Fotografiska Museet 11

I ett av de gamla tullhusen av tegel på Stadsgårdskajen i Stockholm ligger Sveriges enda museum som helt är tillägnat fotografi och fotokonst, nämligen Fotografiska Museet. Förutom att det är landets enda museum som endast ställer ut fotokonst så är det också ett av våra nyaste museer, och man slog upp portarna så sent som under våren 2010. Innan Fotografiska Museet öppnade så fanns fotografi som konstform i Sverige endast sporadiskt utställt på landets olika museer för modern konst samt på enskilda gallerier. Naturligtvis så ställs foton av olika fotografer ut även på andra platser än Fotografiska Museet fortfarande.

 

När Fotografiska Museet äntligen drog igång sin verksamhet så fanns plötsligt en plats där både svenska och internationella fotografer och fotokonstnärer kunde visas upp för en svensk publik för första gången. De senaste åren har museet haft strax under 400 000 besökare årligen, vilket för ett museum med en så pass smal nisch får ses som anmärkningsvärt mycket. Sedan starten har man presenterat utställningar med kända fotografer så som David LaChapelle och Annie Leibovitz, och i fallet med bägge dessa fotografer (och även många andra storheter inom foto vars konst man ställt ut), så har konstnärerna själva närvarit vid utställningens invigning.

 

Befinner man sig i Stockholm och vill besöka Fotografiska Museet så åker man buss till Stadsgården, alternativt så tar man tunnelbanan till Slussen. Därifrån är det en promenad på cirka fem minuter tills man kommer fram till en skulptur som liknar både ett äpple och ett öga samtidigt, då är man framme. Den mystiska skulpturen är mycket omtalad och konstnären heter Dan Wolgers.Fotografiska Museet 2

 

Utställningar av svenska fotografer
Bland de svenska fotografer och fotokonstnärer som ställts ut på museet kan nämnas Christer Strömholm, vars socialrealistiska svartvita reportagebilder drog en gigantisk publik under tiden de visades hösten 2012. Trots att Strömholm var verksam under andra halvan av 1900-talet så arbetade han aldrig med färgfilm.

 

Fotografiska Familjen och kurser
I likhet med många andra museer så har även Fotografiska Museet en förening för intresserade och särskild engagerade besökare. I detta fall så heter föreningen Fotografiska Familjen och har en väldigt uppskattad och välbesökt verksamhet. Förutom medlemskvällar och specialpriser på inträde så håller man också kurser i foto för sina medlemmar.

Comments are closed.