Sveriges Nationalmuseum

Sveriges Nationalmuseum 1

Sveriges Nationalmuseum har en historia som gör att detta museum skiljer sig från landets övriga museer. Samlingarna här är nämligen landets äldsta och de konstverk som utgör basen i dessa samlingar har en gång i tiden tillhört tidigare kungahus som köpt tavlorna av samtida konstnärer. När så kronan skildes från staten under slutet av 1800-talet så kom de mycket dyrbara tavlorna att tillhöra staten (detta eftersom konsten köpts in med offentliga medel), och idag kan man säga att Nationalmuseum tillhör alla invånare i Sverige.

 
När man invigde Nationalmuseet i den nyuppförda byggnaden på Blasieholmen så var året 1866, och det innebar att vi var ett av de första europeiska länderna med ett statligt museum av sådant slag. Ute i Europa så hängde vid den här tiden fortfarande de ”offentliga” konstverken hemma i kungens slott.

 
Man kan också säga att Nationalmuseum är det museum i Sverige som har den bredaste nischen. Bland museets samlingar finns tavlor från 1500-talet och ända fram till 1900-talet, så det spänner över en mycket lång tid. Dessutom så samlar man in konst från alla möjliga konstriktningar och man hittar lika lätt oljemålningar som designade plastbestick på museet. Nationalmuseum är dock en myndighet som har ett särskilt uppdrag från staten, och i detta uppdrag ingår bland annat att bevara konst och sprida kunskap om den.

 

Annan verksamhet
Precis som många andra museer så har också Nationalmuseum en förening som man kan gå med i för att få ta del av ett större utbud. De flesta verksamheter vänder sig dock till samtliga medborgare, och inte bara föreningens medlemmar. På det viset så är Nationalmuseum annorlunda även härSveriges Nationalmuseum 2

 
Bland dessa olika verksamheter kan nämnas en rad frekvent förekommande föreläsningar inom ämnen som konst, konstnärer och historia. Dessutom ger museet ett fåtal forskare varje år möjlighet att bedriva forskning inom ämnen som rör konst. Dessa ämnen varierar mycket och kan exempelvis vara en psykologisk analys av en viss konstnär, eller så vill man genom avancerad laboratorieteknik ta reda på exakt vilken slags färg som använts på en tavla.

Comments are closed.