Mattor på svenska museer

Med en vacker matta blir ett rum så mycket mysigare. Förutom att vara vacker för ögat fungerar mattan även värmande, ljudisolerande och är skön att gå på. Men varifrån kommer mattor egentligen och hur länge har de funnits? Genom att besöka olika svenska museer kan du lära dig mycket om mattillverkning och mattors historia och med lite tur kommer du till och med kunna gå på tillfälliga utställningar som turnerar runt hela världen.

Är du på väg att skaffa en matta till ditt hem kan det vara mycket inspirerande att lära sig lite om deras historia och vilka motiv och tillverkningsmetoder som finns. Det finns många olika sorter och du kan bland annat välja bland färger, mönster och material. En klassisk trasmatta, en modern viskosmatta, en mysig ryamatta, en marockansk berbermatta eller till och med en fårskinnsmatta – valet är ditt!

De äldsta mattorna

Riktigt hur länge människan har använt mattor är det ingen som vet, men det finns många exempel som går flera årtusenden tillbaka. Många arkeologer och historiker har pekat på det anatoliska höglandet och dess omgivningar som en potentiell ursprungskälla, inklusive länder som dagens Turkiet, Armenien och Afghanistan, men det finns också urgamla traditioner ännu längre österut i exempelvis Japan. Världens äldsta bevarade matta finns på Eremitaget i S:t Petersburg och kallas för Pazyrykmattan, uppkallad efter området Pazyryk i Sibirien där den hittades i en grav. Trots platsen den upptäcktes på är det troligt att den skapades på annat håll och många anser att Armenien är en trolig ursprungsplats då mönstret och tillverkningsmetoden är i enlighet med den armeniska mattknytningstraditionen. Mattan är nästan 2500 år gammal och är i otroligt gott skick.

Den äldsta mattan i Sverige finns att se på Historiska museet i Stockholm och är känd som Marbymattan då den hittades i en kyrka i den jämtländska orten med samma namn. Hur den hamnat där är det ingen som riktigt vet, men då den kommer från tiden mellan år 1300-1400 är det troligt att den förts från Anatolien till Norden av pilgrimer eller köpmän. Kanske den var en gåva till en av kyrkans högt uppsatta eller en rik person i området?

Det är dock inte endast gamla mattor som du kan se på museer idag. Du kan också beundra olika textilkonstnärers verk i moderna tider, exempelvis Astrid Sampes ”Pine”-matta som finns på Jönköpings läns museum och som tillverkades på beställning av Dag Hammarsköld för Förenta Nationernas bibliotek. Mattan var en del i en serie om fem exemplar som vart och ett symboliserade en världsdel, och just den här gröna mattan representerar Amerika.

Kan du inte gå på ett fysiskt museum finns det virtuella utställningar där du kan hitta fantastiska verk som kan inspirera ditt val av matta till hemmet. På Kungliga slottet i Stockholm organiserades 2019-2020 en digital utställning av textilartisten Märta Måås-Fjetterströms mattor. Måås-Fjetterström inspirerades av allt från folkvisor till sin samtid när hon designade sina mattor för över hundra år sedan och de är väl värda att ta en titt på.

Comments are closed.