Brilloboxarna på Moderna museet

Du har säkert sett Brilloboxen någonstans, den vita tvålförpackningen med röda och blå detaljer och ett av Andy Warhols mest kända verk. Moderna museet i Stockholm har en särskild historia med Billoboxarna som sträcker sig tillbaka till 1968, tio år efter museets öppnande.

Andy Warhol var en popkonstnär som hade en bakgrund inom reklambranschen. I sina verk replikerade han ofta kända varumärken och deras förpackningar. Några talande exempel är ”Campbell’s Soup Cans” som består av 32 naturtrogna målningar av burkar med tomatsoppa, och även verket ”Brillobox” som består av trälådor målade som förpackningar med tvålull av märket Brillo. Verket har blivit en del av Moderna museets historia sedan dåvarande museichef Pontus Hultén beställde otaliga kopior av konstverket för att ställa ut på det nyöppnade museet. Kopiorna var gjorda av kartonger och det gjordes även ett antal av trä.

Falska eller äkta

Det som är särskilt fascinerande med historien är att boxarna godkändes som äkta av The Andy Warhol Art Authentication Board. Som en riktig popkonstnär var massproduktion och föremålens kontext det allra viktigaste för Andy Warhol, inte att konstnären själv måste skapa det fysiska konstverket. År 2010 drogs dock godkännandet tillbaka.

Alla olika versioner av Brilloboxarna och frågan om vilka av dem som är äkta eller inte har förbryllat konsthandlarna. År 1990 tillverkades ytterligare drygt 100 Brilloboxar till en utställning i S:t Petersburg. Warhol själv var då inte längre i livet. En del av boxarna tog Moderna museet hand om efter utställningen och resterande såldes. Det har senare visat sig att dessa Brilloboxar såldes vidare på marknaden med falska äkthetsbevis. Somliga såldes för stora summor pengar och skandalen utreddes av Moderna museet 2007. Konstverket ”Brillobox” ställer än idag många frågor till betraktaren om vad äkta konst egentligen är.

Comments are closed.